Győre Emília, keramikus


Régmúltba nyúló kultúra, régmúltba nyúló jelképi világ, de üzenete mának is szóló, ha értő fülekre talál. Ez hívott bennünket évtizedekkel ezelőtt Erdélybe, és tart fogva a mai napig. Sok-sok út a férjemmel együtt, és megannyi rácsodálkozás. Próbálom meghallani és megérteni a csempékbe kódolt tanítást. Tanítást a teremtésről, a világról, a benne élő emberről, a teremtő és teremtett viszonyáról, amelyről több alkalommal előadást is tartottam.

S ha lehet, megpróbálok átmenteni egy morzsányit ebből a hatalmas és gyönyörűséges kultúrából ebbe a mai értékvesztett, globalizált világunkba.

Szakmai képzettségemet a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola ( Bp. IX. Török Pál u. ) esti tagozatán végeztem 1992-ben. Ezt követően pályázat útján nyert ösztöndíj segítségével egy 2 éves posztgraduális képzésen vettem részt – tanáraim Szalai László iparművész ( kerámia ) és Göbölyös Gyula ( rajz ) irányításával. 

1996-ban részt vettem a XII. Országos Népművészeti Kiállításon – „ Élő Népművészet” pályázat keretén belül – ahol II. díjat nyertem.